Na regen komt zonneschijn

06 juni 2016

Luc en Sam zijn inmiddels vijf dagen onderweg met de Cardo op de 1600 nm vanaf de Azoren naar thuishaven Amsterdam. Door zon, kou, regen en dan weer zon.
De Azoren zijn bij Atlantische oceaanoverstekers vooral bekend door de halverwege stop, het prettig kunnen verblijven bij Café Sport van Peter én door alle schilderingen die door zeelieden op de kade zijn geverfd: scheepsnamen, zeilemblemen, logo's, hele reisverhalen. Ook ons logo van 't Vossenhol uit 2006 was nog te lezen!

Met Sam de laatste dingetjes, zoals fruit en groenten ingekocht, maar ook overtollige blikken voedsel aan buren op de steiger meegeven; deze laatste etappe van circa 1.600 nm is qua lengte te overzien en qua maaltijden goed in te schatten.

Om de west van Sao Miguel heen was het devies, want we wilden pal noord tot circa 45* om vanaf daar naar het noordoosten richting Kanaal te zeilen. Dit om de Golf van Biscaye zo veel mogelijk stuurboord te laten liggen. Prachtig mooi weer met veel wind uit het zuidzuidwesten, een droomstart van de tocht!

Maar de dagen erna, ook zware regens en vooral flink koud, met name s'nachts. Vooral nadat je uit de warme kooi komt en je jezelf in de natte zeilkleding hebt gehesen, zijn koude en nattigheid geen erg uitdagende ingrediënten. Ze nodigen je wel sterk uit om stevig de gedachten op 'na regen komt zonneschijn' te zetten!

Tijdens een van deze dagen maken we mee wat geen enkele zeiler graag meemaakt, we gaan plat!
Harde wind, van een golf afsturen en net op dat moment een extra harde vlaag tezamen met de golf die het achterschip uit het roer wegduwt en dan ook nog de golf die overslaat, zie daar de elementen om plat te gaan! 

Sam lag in z'n kooi, ik stond aangelijnd achter het roer en moest me zeer stevig vastpakken om niet door het water onderuit gehaald te worden. Het water golfde de kuip in, maar gelukkig niet naar binnen en in een splitsecond lagen we weer recht, wat een beleving! Ik denk niet dat de top van de mast de volgende golf geraakt heeft, dus uiteindelijk viel het mee, net zoals de rommel binnen, alleen de paar losse dingetjes op de navigatietafel waren gaan vliegen!

Nu op dag 5 liggen onze kleren te drogen en genieten we van een stralende zon, ruime wind SSW rechtstreeks richting de monding van het Kanaal. De pilots zeggen dat het weer in deze contreien erg onvoorspelbaar is, maar vooralsnog hebben we een stabiele lucht met deze SSW wind, laten we zien of dat zo blijft!

Tot snel! Luc

Bekijk ook

Voorbereidingen voor Setting Sail in volle gang – vertrek in juli 2014

Voorbereidingen voor Setting Sail in volle gang – vertrek in juli 2014

26 juli 2014 vertrekt Luc Overtoom voor zijn reis rond de wereld- deze datum nadert snel en de voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. Zijn boot de Cardo ligt nu in de haven van Marina Amsterdam, het vertrekpunt van de reis.

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Door: Jaap Schoeman | Geplaatst op: 12 juni 2016

Met de wind in de rug naar huis, goede laatste etappe! Zie je graag weer in AMS.

Door: Jan Hester | Geplaatst op: 06 juni 2016

Gelukkig goed afgelopen. Tot in Amsterdam en nog een goede reis.

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors