Met stevige wind op weg naar de Azoren

15 mei 2016

Schipper Luc en crew member Guus maken de oversteek van Bermuda in het Caraïbisch gebied naar de Azoren. "In opperste stemming en met een goede, stevige wind!"
Een selfie van de mannen tijdens de overtocht:Luc schreef net voor vertrek nog een terugblik op de ontvangst in New York en de voorbereiding op de oversteek:

We kijken met veel genoegen terug op de Koningsdag-viering in New York. Stralend weer, mooie ontvangst en goed georganiseerd. Dank daarvoor en met name aan Casper en Carlien!


Terug in Bermuda was de eerste taak om de Cardo weer tiptop te maken.
Inspectie door ons en door de locale rigger wees uit dat de 2 buitenstagen in de top van de mast omgedraaid op de as gemonteerd waren en dat de onderste geleidebuis van de voorstag gebroken was.
Gelukkig hadden Jirja en Guus onderdelen vanuit Nederland kunnen meenemen, waardoor de voorstag weer snel op zijn plaats gemonteerd kon worden. De popnagels van alle zalingen werden vervangen door bouten zodat losschieten niet meer zou kunnen gebeuren.
De oorzaak van dit alles is naar inschatting van o.a. de rigger, enerzijds de foutieve montage in de masttop en het ontbreken van een bout in de reeftrommel.
Dat dit nu pas tot uiting komt is waarschijnlijk omdat tijdens de etappe vanaf St. Maarten we vooral aandewindse koersen hebben gezeild terwijl we daarvoor alleen voor de wind of halfwinds hebben gekoerst.

In ieder geval is de Cardo weer in orde en kan de etappe naar de Azoren begonnen worden.
Dat is dus niet vanuit New York waar iedereen zich op verheugd had, maar vanaf Bermuda. De reis is daardoor zo'n 400 zeemijlen korter.

Tijdens ons verblijf op dit mooie eiland hebben Jirja, Guus en ik veel met elkaar gespard en overlegd over de reparatie, maar ook over de interpretaties van het reilen en zeilen op de Cardo gedurende de komende oceaan oversteek.
Daarbij kwam naar voren dat er verschillen van inzicht bestonden die onoverbrugbaar bleken te zijn. Het is niet wenselijk en zelfs onverstandig om een oversteek van zo'n 2 tot 3 weken met elkaar te maken terwijl die verschillen van meet af aan bestaan.

Hierop is de beslissing genomen dat Jirja niet aan boord zou blijven en met het vliegtuig terug naar Nederland zou gaan. Dit is jammer voor iedereen. Maar de reis gaat door en Guus en ik wachten op beter weer.

Er is een depressie overgekomen waarin veel wind en veel regen, de voorspelling is dat deze morgen, zondag, het gebied van Bermuda in noordoostelijke richting verlaat.
Daarop kunnen wij de zeilen zetten en ons echt voorbereiden voor vertrek, heerlijk!
Verse etenswaren inkopen, de diesel- en watertanks zitten vol, trossen los!

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors