Van de nood op zee een deugd maken op Bermuda

23 april 2016

Voor New York gingen we en die stad hoopten we uiteraard ook te bereiken, maar het werd anders. Pech dwong ons tot een stop in Bermuda, om vandaar het vliegtuig te nemen.
Vanuit St. Maarten en nog slechts 500 nm van NYC verwijderd, schoot de stuurboord zaling uit zijn houder. Hoe is het mogelijk met toch een stevige spanning op het want!
New York lag in het noordwesten in de wind, we zouden de komende dagen meerdere keren overstag moeten gaan, maar dat leek me niet verstandig. Alle opties bedacht en besproken, maar eigenlijk was er maar ééntje die in aanmerking kwam, afvallen en met ruime wind naar Bermuda. Wat een geluk dat dit eiland daar ligt!
Net zoals in de Coral Sea met de gebroken voorstag, was deze 150 nm naar Bermuda spannend, want de zee was hobbelig en een mast die niet goed geschraagd is houdt daar niet van.
Maar het ging voorspoedig! Op 30 nm van de kust meldden we ons bij Bermuda Radio en er werd aangeboden ons naar binnen te loodsen.
In de afgelopen eeuwen zijn tientallen schepen gestrand op de riffen ten noorden van het eiland, de navigatiekaart staat vol met kleine rode wrak aanduidingen. Laten we maar zeggen, de benadering vanuit het noorden voelt echt als een uitdaging!
In het oostelijke gelegen St. George een piepkleine marina gevonden waar ook hier, de eigenaar bereid bleek ons te ondersteunen in het setting-sail project door 75% korting te geven op de ligplaats! Erg welkom, want net zoals St. Maarten, Bermuda is erg duur.
Met een rigger de schade aan de Cardo opgenomen: de zaling was snel gerepareerd, maar de voorstag bleek nieuwe onderdelen nodig te hebben. Deze komen normaal gesproken uit de USA, maar soms duurt dat maanden! Daarom geen risico genomen: direct Jirja, onze nieuwe opstapper voor het traject NYC/Bermuda - Azoren gebeld. Zij is goed thuis in de zeilers wereld in Nederland door haar werkzaamheden bij watersportbedrijven en kan via Groot in Stavoren de onderdelen op zaterdagochtend afhalen en maandag in het vliegtuig meenemen! Wat een service van Groot! En wat goed van Jirja dat ze de onderdelen haalt en meebrengt! Geen maanden wachten in Bermuda!
Alhoewel dat wachten deze afgelopen dagen helemaal niet zo erg was: via, via in contact gekomen met Simeon Tienpont, crewmember van Team SoftBank Japan en momenteel, een jaar vóór de start van de America’s Cup hier op Bermuda, hard aan het trainen. Afgezien dat hij zo vriendelijk is om ons te helpen met de spanning van de stagen van de Cardo, nodigt hij mij uit een dagje mee te varen, woohhh. Om de wereld zeilen is een jongensdroom, maar met een AC boot meer dan 40 kts meevaren zeker ook!
Gisteren was het dan zover, ik heb genoten van een fantastisch technisch hoogstandje met een racemonster, wat een sensatie!
Het waaide net iets te hard waardoor men het te gevaarlijk vond om een gast aan boord te nemen en toen de wind afnam en ik net aan boord zou komen, brak een essentieel onderdeel af waardoor niet meer gevaren kon worden, all in the game. Maar vanaf de volgboot heb ik alles van dichtbij meegemaakt, wat een passie, het formule 1 van het zeilen!
En nu morgen (24 april) met het vliegtuig naar NYC. Zonder de Cardo, maar zondag wel met een ter beschikking gestelde 40’ - geweldig geregeld, dank je Casper! - naar South Street Seaport Museum samen met prof.dr. Geert Kazemier, dir-oncoloog van het CCA en prof.dr. Bob Pinedo, waar we door de nederlandse consul dhr. Rob de Vos verwelkomd zullen worden. Aansluitend zullen we de Kindsday in Fultonstreet met 800 in NYC woonachtige nederlanders vieren. Het kringetje is rond, koning Willem-Alexander was tijdens de Hiswa 2013 aan boord van de Cardo om zich te laten informeren over setting-sail en nu, 2 maanden voor het einde van de reis, vieren we zijn verjaardag in New York waar we hopen op een geweldige fundraising voor VUmc CCA!

Plaats hier uw reactie

 

Reacties

Door: Bruce Woods | Geplaatst op: 26 april 2016

Thank God you are all safe. Even with a boat much larger than the Cardo, the ocean is huge and not always well-behaved. May God continue to aid & guide your journey!

Door: roland zegger | Geplaatst op: 25 april 2016

Hoi Luc
dank voor de update, was al bang dat het zo lang duurde vanwege het wachten op een onderdeel. Hopelijk heb je en goede trip gehad naar NY met veel warme belangstelling en veel $$$$$$$$$
ciao, roland en mayke

Route

Map Setting Sail

Nog
dagen tot Luc terug komt!

Days
Hours
Minutes
Seconds

Nieuws

28 juni 2016

25 juni Luc aangekomen in de haven van Amsterdam

" De tocht is volbracht"

07 april 2016

De Cardo vaart uit naar New York

Vandaag, 7 april, is de Cardo uitgevaren van Sint Maarten naar New York. Binnen drie weken verwacht schipper Luc Overtoom daar aan te meren.

26 februari 2016

Aankomst in St Maarten aan einde 10e etappe

De Cardo is op vrijdag 26 februari binnengelopen in de haven van Margot, de hoofdstad van het Franse deel van Sint Maarten.
 
Make your donation
Make your donation
 
Join us in your holiday
Join us in your holliday
 
Check our sponsors
Sponsors
 
Follow us and keep in touch
Follow us and keep in touch
  • Sponsors